Monday, 8 September 2014

SAKIT KEPALA @ migraine ?APA ITU MIGRAINE?
Migrain adalah sakit kepala yang menyakitkan, berdenyut-denyut dan berlangsung antara 4-72 jam sehingga seseorang itu tidak mampu melakukan pekerjaan rutin hariannya. Namun begitu menurut kajian yg dibuat, migraine tidak mendatang kesan jangka panjang yang serius.
APA PENYEBAB MIGRAINE?
Menurut kajian, migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada asasnya, apabila berlaku migrain saluran darah akan mengembang dan menguncup menyebabkan kita berasa sakit kepala yang berdenyut-denyut.Migrain boleh disebabkan oleh faktor keturunan. Jika ibu mengalami migrain semasa muda, anaknya juga boleh mengalami migrain.
APAKAH TANDA-TANDA MIGRAINE?
Migraine biasanya menyebabkan rasa sakit kepala berdenyut-denyut (throbbing headache) pada sebelah kepala dan rasa loya. Namun ada juga sakit kepala di kedua-dua belah kepala. Individu yang berlainan mempunyai tanda2 penyakit migraine yg berlainan.
Pergerakan, cahaya, bunyi bising dan bau-bauan boleh memburukkan lagi migraine. Kadang kala seseorang itu boleh merasakan aura, iaitu beliau dapat melihat bintik-bintik, gelombang cahaya atau pancaran2 cahaya di depan matanya. Tangan, bahu dan muka akan menjadi kebas. Ianya berlaku 30 min sebelum sakit kepala.
BAGAIMANA MIGRAINE ITU DIDIAGNOSA?
Selalunya doktor cuba exclude atau mencari kemungkinan2 lain penyebab sakit kepala seperti kerabunan mata, stress atau tidak cukup rehat. Namun begitu doktor akan mengatakan ianya migraine jika :
  1. Anda mempunyi 5 kali atau lebih sakit kepala tanpa aura atau 2 kali sakit kepala dgn aura.
  2. Sakit kepala yg berlangsung 4-72 jam tanpa makan apa2 ubat.
  3. Rasa loya dan mahu muntah, pancaran cahaya dan bunyi menyebabkan sakit kepala bertambah teruk.
BAGAIMANA IANYA DIRAWAT ?
Migraine biasanya dirawat dgn ubat tahan sakit. Ianya boleh didapati di farmasi. Namun jika ianya tidak berkesan, haruslah berjumpa dgn doktor untuk rawatan lanjut. Migraine juga boleh dikurangkan dengan mengelakkan pengambilan cheese, coklat dan MSG.

Setelah baca tentang MIGRAINE ni tetiba anis nye sakit CLUSTER datang pula....hahahha...tak tau nak update ape kot.....buat anda yang kerap diserang sakit kepala @ migraine nie boleh cuba ambil :-

VIVIX - Mengimpak 4 mekanisma utama penuaan selular. The best among the best.
B Complex - Menambah aliran darah ke otak, anti stress, riboflavin menambah simpanan tenaga dalam sel otak.
OSTEMATRIX - Tranmisi impuls saraf ke otak, Kandungan Mg yang rendah sering terdapat pada mereka yang migraine.
VITA C 500Mg - Membantu menghasilkan hormone adrenal anti stress.
OMEGA GUARD - Menurunkan risiko spasm salur darah berkaitan migraine.
ENERGY TEA - Antioksidan , mengurangkan stress.
HERBLAX - Sembelit juga mampu menyebabkan migraine, jadi ianya membantu juga. 

Kena cari tajuk lain lah bila update blog nie....buat tajuk migraine, boleh migraine betul jadinya.....fuhhh...stressssssssss
tapi hakikat nya....saya stress bila saya lapar !!!