Wednesday, 10 September 2014

Hanya Pada MU

Assalamualaikum....

Semalam anis cuti. Kebetulan anak pun Nur Aisyah Dhabitah exam UPSR. 
Walaupun kak long tak dapat result yg bagus masa trial aritu ummi tak boleh nak paksa2 kakak.... teringat kata2 Ustaz masa solat hajat & bacaan yassin 2 mggu lepas... "Bukan nya anak2 ni lahir  keluar2 dah terus pandai. Dan akan terus pandai macam mak ayah die. Setiap anak ada keistimewaan yang tersendiri. Kita yang mencorak anak2".

Yea, dan ummi akui ada silap dan salah nya ummi dalam mendidik kakak. Dan ummi tahu anak ummi semua ada kebolehan masing2....tapi rasanya anak2 ummi ni ramai yang berjiwa seni kot...mana tak nya..habis dinding rumah ditulis ngan bermacam hasil lukisan dan ayat2....
Yang lucunya ntah bila nye menulis "ummi sangat baik" ada kat dinding dapur...haishhh....anak2....camne lah gaya menulis tu...

Walaupun uols cakap ummi suka membebel, tapi itu yang anak2 ummi suka nak dengar kan ?
 
Tahun depan bermula lah episod baru kehidupan...anak2 perempuan ummi sibuk nak g sekolah pondok. belajar mengaji. Risau pun ada tapi ummi serah urusan pada NYA....Hanya DIA yang lebih mengetahui....

******************************************************

9.9.2014

Semalam penat sangat...dah beberapa hari tidur tak lena.....risau takut tak tersedar utk tahajjud...Alhamdulillah...syukur dapat melakukan nya...dengan kesihatan yang on off nie....

Baca Yassin & Al-Insyirah pun sampai terlelap....sakit lutut bersila lama2....semua demi anak ummi.....ummi serahkan segala nya hanya pada Allah swt. Zikir sepanjang kakak tgk exam. Sedih hati ummi hanya DIA yang tahu....  " Ya ALLAH, aku ingin baca semua ni, segala yg ada agar anak ku lulus periksa. tapi kenapa lah aku letih sangat, mengantuk" sedih ..menitis juga airmata...ummi salin jadual periksa kakak letak dalam Yassin. 
Ummi baca segala ayat yg boleh memudahkan kakak jawab soalan periksa. Tgk jam sudah sampaikah waktu nya...

Hati ummi resah, gelisah....teringat kak long.....ummi baca semua yang dah ada dalam senarai apa yang perlu ummi baca sepanjang kakak jawab soalan.......mengantuk, penat, nak nangis semua ada. dengan lutut sakit. syukur lah Muhammad tak meragam sangat. Bila berhenti waktu kakak periksa baru ummi layan adik2....dan sambung lagi bacaan .....

Ya ALLAH, sesungguhnya Engkau maha mengetahui isi hati ku....lepas je berbuka puasa bersiap utk mandi solat...tak sangka & tak duga dapat cuti... ABC Allah Bagi Cuti . Dapat bercuti dari solat. Bila dapat cuti nie rasa rugi pula tak dapat puasa, ngaji, solat. 
Tapi bila cuti nie pun masih lagi boleh buat amalan zikir2....ummi nak kakak berjaya...usaha ummi hanya ini semoga kakak berjaya dengan izin NYA....

Semoga doa ummi dimakbulkan NYA......