Wednesday, 21 May 2014

Indah nya kenangan

http://annislovelyanis.blogspot.com/2014/04/coretan-kisah-bersama-ostematrix.html

Bila cerita bab mengandung nie memang indah je....teruja bila mengandung kali nie makan suppliment Shaklee.

 suka sangat.....mabuk2..x larat, adoi....awal pregnant yang teruk gak....ramadhan pun tiba....oh...sedihnya....puasa pun dapat 3 hari je. Jenuh lah nak ganti puasa....pregnant ni walaupun kena kencing manis tapi still belasah je makan. Pantang pada hari check darah je....syukur lah tak kena insulin. 
Bila konsisten ngan Ostematrix ni xde lah lagi sakit2 pinggang, sakit belakang. Lega sesangat...walaupun masa pregnant anak pertama doktor dah cakap..."setiap kali pregnant akan rasa kesakitan tu"  oh yea...nak tahu kenapa doktor cakap macam tu? Sebab sebelum kahwin anis pernah jatuh terduduk atas batu kat Sg Congkak. Zaman remaja, riadah kat sungai....Semua sakit tu datang masa pregnant baru terasa kesan nya.
Ohhh....sakit ke?? memang sakit lah....bahagian tulang punggung dah tak betul. 
Pregnant anak ke 2 pun selang setahun je.....pastu selang 2 tahun baru anak ke 3. Pregnant anak ke 3 ni plak bleading / tumpah darah.....masuk operation room.....ok kena cucuk ubat bius kat tulang belakang....lepas tu makin kerap sakit kat kawasan tulang punggung.....tiap kali bersin .....ohhhh.....sakit tak leh kata.
Bila pregnant anak ke 4 pun masih lagi sakit kat tempat tu.....sakit kan....dugaan.....pernah jatuh terduduk dah 2/3 kali gak.....memang makin teruk kat kawasan sakit tu....
Rezeki datang lagi...pregnant anak no 5. Dengan mabuk2 lagi....okey MESTI CARI SESUATU YANG TERBAIK UNTUK CEPAT SIHAT. Dan akhirnya menjadi pengguna SHAKLEE. 
Syukur...dan lega....sakit kawasan punggung tu tak ada sepanjang mengandung. Kaki kejang tak de lagi. Aktif dan masih merempit sepanjang mengandung....

Anis admit wad awal seminggu dari due date....kencing manis lah katakan.....sedihnya waktu nie sbb jumaat 22hb Februari 2013 my atok meninggalkan kami . Memang rindu ngan atok , kerap gak ajak encik suami g ziarah atok. Tapi masa tidak mengizinkan. Memang terkilan. Isnin 25hb anis register wad Hospital Serdang. 
Lapor diri lah kekonon nya.....Duk hospital menunggu 'jalan' yang tak bukak2.... hahahhah...naik bosan....anak2 sebelum ni pakej 3h 2 malam je....ni dah berapa malam..x nak jgak baby keluar. pasrah je lah. Sudah nya pada tarikh 28hb selepas maghrib tu nurse datang beritahu boleh g labour room.....ok...nak bersalin dah....relaks je muka .....
Call encik suami suruh datang sepital....dlm pkl 9.30 doktor pecahkan air ketuban. Heheheh.....masih tak sakit2, xde tanda kesakitan datang. Dah pkl 10++ masih lagi xmo sakit nie....bak kata nurse tu " akak nie tak sakit ke? asyik senyum aje" alhamdulillah...pregnant kali nie baca surah Mariam, surah Yusuf, mengaji, ayat kursi x pernah lupa baca. Sambil menanti kelahiran pun ulang2 baca ayat Kursi ngan La illahhailla anta innikuntum minazalimin... Semua kuserahkan pada NYA....Biar ku syahid ......Ampunkan dosa2 ku....
Jam dah pkl 10.45 doktor datang dah suruh tambah ubat lagi biar tambah sakit kot....ehehhehe.....dan dgr gak doktor cakap estimate bersalin pkl 2 pagi....dah seronok sebab baby lahir bulan 3 seperti yang diimpikan geng ngan kakak Siti Khadijah....tapi perancangan DIA lagi indah. Lepas masuk je ubat tu terus sakit sesangat....eh...lupa nak cerita encik suami ada meneman....okey...perjuangan mesti diteruskan....sakit yang teramat....nurse tanya nak ambil gas atau ubat tahan sakit tak....eksyen lorrr...."takpe...taknak" ..melayang ingatan tentang kesan ambil ubat tahan sakit pada baby.....ummi akan lahirkan baby gak mcm kakak2...xde ubat tahan sakit...akhirnya tarik gak gas tu , ohhh....x boleh...rasa macam baby nak keluar sangat.... suruh suami panggil nurse....nurse datang je die kata kepala baby dah nampak dah..."tarik nafas pastu push kuat2...."...."assalammualaikum sayang"......nurse tu sambut anakku dengan salam.......lega sgt....dan "tengok jantina anak puan yea ".......syukur alhamdulillah.....imam solat kami.....selamat datang hero kami....

 lega sesangat...


nanti sambung lagi yea.......panjang dah nie